fbpx

SKANDINAVIENS STÖRSTA  SKIDOMRÅDE

Funäsfjällen har mycket att erbjuda. Här väljer man ort efter intresse och livsstil. För den aktiva utförsåkarfamiljen kan skidområdena Tänndalen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet vara mest lockande. För alla som älskar längdåkning är Bruksvallarna ett paradis, men även byarna Funäsdalen, Ljusnedal, Fjällnäs och Messlingen. Gemensamt för alla är att de erbjuder riktig fjällkänsla i västra Härjedalen. Och kanske bäst av allt - det är nära dem emellan. Så här får du många upplevelser på en och samma gång.

Funäsfjällen är Sveriges största skiddestination. För 135 nedfarter, på ett och samma skipass inom ett fjällområde, är det ingen som slår. Dessutom finns här ca 300 km längdspår - långa, välpreparerade och varierade spår för alla. Faktum är att många av världens landslag i längdåkning förlägger sina träningsläger här - det säger väl det mesta! En stor fördel är att du kan få all skidåkning, både alpint och längd, på ett och samma "Superpass" och möjlighet att åka gratis skidbuss mellan skidanläggningarna.

Föredrar du skoter? Vad sägs då om 45 mil välpreparerade härligt breda skoterleder, varav 15 mil går över högfjället, i ett av Sveriges vackraste fjällområden.

Övriga tider på året kan man njuta av vandringar, fiske, paddling, cykling, jakt, bär-och svampplockning, bowling, golf... eller så vill man bara ta det lugnt. Ensam eller med familj och vänner. Helt enkelt bara vara...

Kommunikationer

Från Stockholm: 580 km
Från Göteborg: 680 km
Från Sundsvall: 300 km
Från Oslo: 450 km

Du reser till Funäsfjällen med bil, buss, tåg eller flyg. För dig som tar bilen från Stockholm är det snabbast att åka via Gävle, Bollnäs och Sveg. Från Göteborg tar man vägen via Sälen och Särna. Och utgår du från till exempel Jönköping eller Örebro går snabbaste vägen via Mora och Sveg.

Väljer du att resa med buss, så finns det två alternativ. Dels Härjedalingen från Stockholm/Uppsala och Gävle, dels Fjällexpressen från Göteborg/Malmö/Köpenhamn och Stockholm.

Tåget stannar i Sveg och därefter kan man ta sig vidare med buss eller hyrbil.

Med flyg finns alternativet Oslo-Röros och därefter en förbokad taxi. Eller så flyger du Arlanda-Sveg och fortsätter sedan med buss eller hyrbil.

Närservice

På samtliga orter i Funäsfjällen finns ett bra utbud av service - några har lite mer, andra en aning mindre. Men som sagt, det är nära mellan orterna, vilket är en fördel på många sätt. Här finns trevliga restauranger, caféer, välsorterade matbutiker, sportbutiker, bensinmackar, apotek, systembolagsservice, bageri och mycket annat som man kan tänkas behöva.